WELKOM

Welkom op mijn blog. Dit blog geeft mijn interesse weer over kunst. Hoe ik mijn kunstenaars bestaan beleef, maar ook hoe ik me door de kunst van andere kunstenaars laat inspireren. Reactie's op mijn post zijn steeds welkom. Dank voor je bezoek! ________________________________________________

donderdag 7 januari 2010

Winter en het atelier!

De aanhoudende vrieskoude heeft er voor gezorgd dat ik het atelier in de loods heb moeten verlaten.
Volledig teruggetrokken teken en schets ik nu in huis. Gelukkig heb ik mijn tekenkamer.
Alle verven, lijmen, vernissen en inkten die zouden kunnen vervriezen staan verzameld en opgeborgen in de tekenkamer. Een hele verhuis. Maar het is de enige oplossing om schade te voorkomen. Met acrylverven mag je het vergeten. Eens onder de nul graden geweest en de acrylverf is niet meer bruikbaar. Gezien de tekenkamer binnen in huis is moet ik het schilderen stoppen. Het kan gewoon niet dat er in huis met verf word gewerkt.
Dus blijven de uren om creatief te zijn alleen over om te tekenen, aquarel, pastel want dat kan dan net nog in de woning.
Waarschijnlijk denk je als lezer waarom ik niet kan schilderen op de tekenkamer? Het zit namelijk zo dat ik nogal kwistig omga met verf. Ik maak veel schilderijen met acryl op canvas. Een groot deel van mijn werken zijn opgebouwd met een achtergrond op basis van heel vloeibare acrylverf. Met als gevolg dat de vloer van het atelier wel eens in een plas verf veranderd! Dat kan in het atelier in de loods, maar niet in huis!!! Een geluk dat ik een tekenkamer heb, maar ik mis toch het atelier enorm. Hopelijk is deze strenge winter vlug om!
Want een atelier in twee delen gesplitst, omwille van het verwarmen, is goed om schade te voorkomen, maar om creatief te zijn is het geen ideaal.
Ik ben nu aan een linosnede begonnen. Dit gebeurt in de tekenkamer. Het proefdrukken moet in het loods-atelier gebeuren. Omdat daar mijn lino pers staat.
Zo zie je maar dat dit heen en weer geloop van het ene atelier naar het andere niet mijn dada is! Het is niet dat het fysieke me dwars zit, maar wel die momenten dat men onderbroken word voor de verplaatsingen, de concentratiebreuk tijdens het uitvoeren van het geheel, uitsnijden, proefdrukken...verbeteren...en de totale handeling om tot één goed kunstwerk te komen. Doe ik liefst binnen één atelier, op één dag, één werk volledig afmaken...en pas daarna kom ik tot rust!

Eens een laagje sneeuw, en dan nog met de kerst, tussen oud en nieuw!
Moet kunnen!...maar het mag nu al wat warmer worden voor mijn part!
Terug naar het atelier in de loods...dat is mijn ideaal!

groeten,
Daniël Gustaaf

2 opmerkingen:

 1. Ik kan er inkomen dat het moeilijk moet zijn om uit uw creatieve gedachtengang onderbroken te worden. Zo zie je maar, de winter kan voor kunstenaars een winter te lang zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Catherine,

  Ja, inderdaad mag lente en zomer worden!!!

  groetjes,
  Daniël

  BeantwoordenVerwijderen