WELKOM

Welkom op mijn blog. Dit blog geeft mijn interesse weer over kunst. Hoe ik mijn kunstenaars bestaan beleef, maar ook hoe ik me door de kunst van andere kunstenaars laat inspireren. Reactie's op mijn post zijn steeds welkom. Dank voor je bezoek! ________________________________________________

donderdag 4 augustus 2011

IMIGONGO KUNST / RWANDA


Op zondag 31 juli 2011 ben ik in het bezit gekomen van een prachtig kunstwerk.
Bij een bezoek aan de galerij TSE-TSE-ART GALLERY Sint Joriskaai 18 Be 9000 GENT, info op: WWW.tse-tse-art.be waren er prachtige IMIGONGO kunstwerken te koop.
De verleiding was zo groot dat ik me dit kunstwerk heb aangekocht.

De Imigongo kunst is een specifieke kunst uit midden Africa, meer bepaald het huidige Rwanda. De kunst wordt bedreven door de vrouwen uit de Imigongostreek in de provincie Kibungo.

De muurschilderingen worden gemaakt met koeienmest om het reliëfeffect te bekomen. De kleuren zijn zwart, wit, bruin, parelgrijs en beigegeel.Alle kleuren zijn mat, uitgezonderd het zwart is glanzend. De kleuren op basis van aarde worden verkregen door het mineraal gewoonweg fijn te pletten en te mengen met water.
De zwarte kleur aanmaken is complexer.Eerst worden enkele bladeren gesneden van een plant uit de streek, een soort Aloë, de Igikakarubamba plant. Het sap wordt opgevangen in bananenbladeren. Het oranjeachtige sap wordt met koeienurine gemengd en in een potje bewaard. Na een drietal dagen krijgt het een zwarte kleur.
De kunstwerken zijn opgebouwd met specifieke motieven. Ze zijn steeds geometrisch of gebogen lijnen.
De tekens hebben ook een eigen karakter en de betekenis is of zijn waarden en gezegden uit hun cultuur.

Van dit aangeworven kunstwerk kan men het volgende uit vertalen : Itaàngaaza
Dit substantief heeft dezelfde stam als het werkwoord gutaangaza dat onder meer betekent" verbazen, met bewondering vervullen, verleiden" en meer in dit geval: "helemaal dag worden als er over de ochtend wordt gesproken".

2 opmerkingen:

 1. Imigongo-kunst bevat het verhaal van een volk, lees ik.
  Bijna te vergelijken met hiërogliefen!

  Groetjes
  Evarist

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ Evarist,

  Je kan het zo stellen, ja!
  Eveneens als een bewoner uit de streek bij iemand langs komt in zijn beschilderde woning kan hij als het ware van de muren aflezen hoe het in dat gezin op dat moment gesteld is.

  Wat voor een eerlijke omgang onder de bevolking en een goede verstandhouding binnen de specifieke stamverbanden zorgt.
  grtjs D.G.

  BeantwoordenVerwijderen