WELKOM

Welkom op mijn blog. Dit blog geeft mijn interesse weer over kunst. Hoe ik mijn kunstenaars bestaan beleef, maar ook hoe ik me door de kunst van andere kunstenaars laat inspireren. Reactie's op mijn post zijn steeds welkom. Dank voor je bezoek! ________________________________________________

dinsdag 19 juli 2011

CONFLICT

Voorbereiding naar een nieuw project.

De gemeente Lochristi neemt deel aan de Open Monumentendag, op 10 september 2011.
Het thema is " Conflict ".

Zij stellen de oorlogsbunkers uit W.O.I gelegen: Dam te Zaffelare - Lochristi toegankelijk voor het publiek op die dag. Het betreft hier drie bunkers gebouwd in de parallel ligging met het riviertje De Zuidlede.
De bunkers werden er door de Duitse bezetter gebouwd om een controlepost te hebben op de oversteek via brugjes en veerponten over de Zuidlede en de omliggende moerassen en broeken.

Gezien het verleden en het doel van deze betonnen constructies hebben ze bij de cultuurdienst gekozen voor de titel " Conflict" om de Open Monumentendag te benoemen.

Naar dit gegeven en thema sluit het kunstenaarscollectief Lo-art F.V. zich aan op goedkeuring van de gemeente bij dit project. En nemen we deel met enkele kunstinstallaties. Die we gaan ontwerpen en plaatsen voor die dag. Om en rond deze bunkers. Eveneens zal er poëzie, schilderijen, tekeningen en andere vormen van beeldende kunst aanwezig zijn.

Naar aanleiding hiervan heb ik een ontwerp klaar naar dit thema.

Gezien de voortdurende oorlogsvoering sedert mensenheugenis en dit tot hedendaags, kan ik alleen maar met dit thema refereren naar de oorlogstoestand van vandaag.
De kinderen uit oorlogsgebieden spelen niet zoals onze kinderen in een houten speelboxje. Neen, hun speelbox is gemaakt van zandzakjes. Naar het model van de loopgrachten uit W.O.I, en de hedendaagse bunkerverstevigingen uit hun oorlogsomgeving.
De speelbox zal gevuld zijn met speelgoed: geweertjes, handgranaten en andere speelgoedwapens. Maar in de speelbox van het oorlogskind zijn het echte wapens, die gebruikt worden als speelgoed!

Omschrijving van de installatie:
De " Conflict-speelbox-bunker" zal ongeveer 3 meter breed 3 meter lang en 90 cm hoog zijn. Gemaakt van zandzakjes, gevuld met aarde. de speelbox zal gevuld zijn met speelgoedwapens.

De installatie zal naar geen enkel land, natie of bevolkingsgroep verwijzen. Het kunstwerk blijft neutraal. Uit principe dat alle kinderen uit alle oorlogsgebieden gelijk zijn: het zijn kinderen!
De grote vraag is! Geven wij mensen "oorlog voeren" met onze genen door aan onze kinderen?

Fotomateriaal volgt nog na uitwerking van het concept op kleinere schaal of bij installatie van kunstwerk.

2 opmerkingen:

 1. Daniël Gustaaf,

  Terug naar mijn kinderjaren; oorlogje spelen!
  Toen ging het hem, zoals bij de volwassenen, uitsluitend om machtsverhoudingen, je was winnaar of verliezer.
  Met deze deelname aan Open Monumentendag kunnen we onze zwart-wit wereld van toen op een creatieve manier herschrijven...

  Groetjes
  Evarist

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ Evarist,
  Het zal nodig zijn dat we het zinloze van al dat geweld nog maar eens laten zien, gelijk dat het nieuws van vandaag nu met Noordse taferelen voor de dag komt...denk dat het in onze genen zit !!!
  Spijtig hé...

  groetjes D.G.

  BeantwoordenVerwijderen