WELKOM

Welkom op mijn blog. Dit blog geeft mijn interesse weer over kunst. Hoe ik mijn kunstenaars bestaan beleef, maar ook hoe ik me door de kunst van andere kunstenaars laat inspireren. Reactie's op mijn post zijn steeds welkom. Dank voor je bezoek! ________________________________________________

zondag 21 maart 2010

STUDIEREIS 20 MAART 2010

Studiereis met de studenten van het academie naar twee musea.

Eerst naar het Bonnefantenmuseum, Maastricht(NL.) met speciale aandacht voor de schilderijen van Elizabeth Peyton : " Live Forever".
Daarna doorgereisd naar Neuss-Holstein, nabij Düsseldorf (DL.), een bezoek aan het openluchtmuseum Insel Hombroich.

Bonnefantenmuseum,
Wat de kunde en de schoonheid betreft in de schilderijen van Elizabeth Peyton kan ik alleen maar zeggen dat ze mijn verbeelding en de waardering voor haar werk aangenaam heeft waar gemaakt. Ondanks de felle kleuren, het gewaagde kleurenpalet, geeft aan haar werk een gevoel van onverzadigde blijdschap. Je word er vrolijk van om die kleurenpracht te mogen aanschouwen. Maar ook de invulling van de afgebeelde persoon op het doek. Op de voorgrond staan vaak ornamenten, bloemen, meubelen enz die een speciaal effect geven waardoor de persoon schijnbaar op de achtergrond verdwijnt, en dat juist doet je zoeken naar die persoon. want je weet dat hij er is. Je gaat automatisch op onderzoek uit, je neemt de tijd om het schilderij te ontleden. Zo heeft de kunstenares je aandacht vast gebonden aan haar werk. Een geslaagde schilderstijl. Het was echt de moeite een bezoek te brengen aan deze tentoonstelling.

Insel Hombroich,
Het openluchtmuseum ligt in een mooi natuurgebied, een waardevol natuurpark. Wat ook de bedoeling was van de heer Karl-Heirich Müller uit Düsseldorf. Kunst en natuur samensmelten.
Het museum is samengesteld uit 17 paviljoenen. Moderne kubistische gebouwen, sober maar heel solide van structuur. Ze stralen kracht en stevigheid uit. Geen ornamenten. Alleen de functie als tentoonstellingsruimte was hier het belangrijkste. De paviljoenen zijn op zich eveneens kunstwerken. Vele van de beelden in openlucht leunen aan bij de architectuur van de gebouwen of omgekeerd, de gebouwen bij de beelden!!!
Ook vele beelden uit de koloniale tijd, de zijderoute, het verre oosten waren hier goed vertegenwoordigd. Op een zomerse dag, met heel goed weer, de bomen mooi in blad, en dan rustig genieten van de natuur en de kunst moet zalig zijn.

4 opmerkingen:

 1. Het was een boeiende studiereis! Wel wat veel indrukken voor één dag, vond ik.
  Dank zij deze foto's kunnen we nog wat nagenieten. Lentegroet!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ Annie,

  Inderdaad een mooie studiereis, en wat die indrukken betreft, we werden overspoeld!
  Spijtig dat de catalogus over Elisabeth Peyton zo duur was. Ik mis dit prachtig boek nu al...spijt dat ik hem niet gekocht heb...maar ja!

  grtjs,
  Daniel Gustaaf

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lovely blog!!!!
  Amazing paintings!
  Regards!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Crissant,

  Thanks you !

  Daniël Gustaaf ,
  Par'l-arte
  Belgium

  BeantwoordenVerwijderen